Sunday, November 1, 2009

Dia kawan aku

Petang tadi, tgh aku syok2 layan Mafia Wars kat FB and check email aku, tiba2 hp aku "menyanyi". Tengok skrin hp aku, terpapar nama M@$&@^ Office. Dgn penuh tanda tanya, aku pun press button warna hijau and start bergayut ngan dia.

Lepas jwb salam yg dia bagi, aku trs soal dia, "Tgh keje?". Dia pun jwb, "Yer la".

Aku hairan, tak pernah2 dia call aku dr opis dia di hari Ahad yg mmg-sah2-dia-duk-rumah-relaks-lepas-keja-selama-6-hari. Biasa kalau dia call aku, working days jer. Tp aku glad dia call aku hari nie, sbb mmg da lama tak borak2 ngan dia thru phone. 2 minggu rasanya.

Kwn aku nie, aku kenal tahun lepas time group dia dtg buat teambuilding dkt KK. Org tgh bz buat preparation utk raya puasa 2008 yg tgl seminggu(masa diorg touchdown), diorg plak bz nak conquer puncak Gunung Kinabalu. Memandangkan group diorg nie ada big boss dari Nevada sekali join, so aku category kan dlm VIP guest aku. Aku guide diorg personally sepanjang diorg stay 4days 3nights dekat KK. Tp aku tak join diorg naik gunung la, aku join kwn2 dia yg tak naik gunung. Kebetulan sorg peserta tak berapa sihat, so aku focus more on that participant la.

Hubungan persahabatan aku dgn dia tak berakhir sewaktu diorg depart meninggalkan Sabah slps mendaki gunung. Hubungan kami berlanjutan sehingga la ke hari nie. Sungguhpun jarang calling2 each other, tp kami communicate thru my personal email.

Dia seorg bekas polis yg memilih utk bersara awal & attach dgn salah sebuah syarikat swasta d KL. Looks like in 40's sedangkan sbnrnya dia da 50's. Look young, feel young gitu hehehe.

Dengan dia, aku bebas utk bercakap ttg apa jer. Tp aku ttp tau batas2 pergaulan aku dgn dia, bukan takat ngan dia jer, ngan org lain pun haa.

Pernah sekali lama dia tak call aku, email pun tak balas, aku da naik risau. No phone dia ada kat hp lama aku yg tgh tersadai kat ICU. Aku tak tau camner nak get him on the line. Nasib baik colleague dia dtg KK utk urusan keje. Kwn dia nie trs call aku bila touchdown kat KKIA jer. Mula2 call, aku tak layan sbb tak der dlm phonebook aku (aku mmg liat nak angkat phone/reply sms kalau aku tak kenal). 5min later, same no call lagi. Aku buat dunno jer. 3rd time call dr same no, aku TERpaksa jawab la. Rupa2nya call dr colleague dia, inform me that he is in town n wanna meet me for a drink. Tp aku create macam2 alasan utk tak jumpa guy nie. Dari colleague dia la aku dapat tau kenapa dia tak call & tak reply emails aku slm 2 mgu. Dia tgh sakit & terlantar kat hospital!!

Aku trs minta no dia. Bila aku da dpt, aku teragak2 plak nak sms apalagi call. Yer la, dia ada family yg jaga time kat hospital. Kang aku call, nti timbul cakap yg bukan2 plak. Lebih baik mengelak. Alternatif lain, aku atr email GET WELL SOON yg mana aku tau dia takkan baca dlm masa terdekat.

Seminggu slps aku atr email G.W.S, aku dpt phone call dr opis dia. Awal wooo, around 9am sedangkan dia sll call around 4.30pm. Rupanya dia bg tau kenapa dia tak call & email slm 3 mgu. Aku pun tak kisah, janji dia sihat jer. Food poisoning & akibatnya terlantar dkt 3 mgu. Ganas woooo, tak pernah aku dgr food poisoning ble jadi macam tue. Dia siap pesan kat aku utk berhati2 beli makanan kat luar. Aku pun iyer kan je la.

Esok dia spttnya ambik exam utk kenaikan pangkat, tp dia postponed sbb blm ready. Dia da pernah kantoi time 1st attemp kat Singapore last April. Katanya nak postponed to 1st December. Mana2 jer la, janji luang masa utk baca sket2 & prepared 100%. Jgn kantoi lagi da la k.

Apapun, aku rasa lucky ada kwn macam dia. Even da 50's, but respect aku even aku baru 20's. Sesetengah org semenanjung, kalau dtg Sabah & jumpa girl, diorg nak angkut & jadikan partner utk one night stand. Mcm colleague dia la yg nak ajak aku g minum time dtg KK aritue. Huh, macam2 alasan aku tembak utk mengelak dari jumpa colleague dia nie. Last2 aku jumpa kat airport jer before flight ke Sandakan.

Now, aku ngan kwn aku nie tgh cari masa sesuai utk melawat masing2. Means aku lawat dia kat KL, dia lawat aku kat KK. January trip aku g KL, dia plak kena travel to somewhere. Wrong timing sungguh. Nampaknya terpaksa dia dtg lawat aku kat KK hehehehe...


***aku nampak burung fly2 atas kepala aku time taip entry nie hahahaha***

2 comments:

princess hours said...

i knew tis story :-)

Ms. Anonymous said...

really? did i tell u? hmmm... cant recall hehehe